Behandling af huller i tænderne
Tandfyldninger er nødvendige efter fjernelse af caries (huller i tænderne). Hos GladTand er plast vores foretrukne materiale til fyldninger. Klinikkens tandlæger anvender kun helt undtagelsesvist sølvamalgam, når det (i sjældne tilfælde) er den eneste forsvarlige løsning.
Sølvamalgam anvender vi aldrig i fyldninger til gravide eller ammende mødre.
Udskiftning af eksisterende sølvfyldninger i tænder
Eksisterende sølvfyldninger kan ofte udskiftes med hvide fyldninger af plast. Plastens farve kan tilpasses, så den matcher de øvrige tænder omkring fyldningen. Dette er især en æstetisk fordel, når fyldningen er placeret et synligt sted i munden.
Presset fra en ældre stor fyldning kan give smerter i tanden. Hvis man har en større sølvfyldning med mange år på bagen, kan det være en god idé at overveje at skifte den gamle fyldning ud med en ny fyldning af plast, før tanden eventuelt flækker.
Vi laver en behandlingsplan for dine tænder
Har du mange gamle fyldninger, som det er tid til at skifte, kan du få lavet en behandlingsplan. Det vil sige en oversigt over, hvad der kan laves, og til hvilken pris.
Så ved du, hvad dine muligheder er, og hvad du går ind til, før du beslutter, om du ønsker, at det skal laves.
Vi benytter en ny type bedøvelse, som har følgende fordele:
- De fleste kan stort set ikke mærke, at bedøvelsen lægges.
- Bedøvelsen lægges kun lokalt omkring tanden ‒ så man undgår, at munden bliver følelsesløs efter behandlingen.
- Der er ingen traditionel sprøjte.
Ligesom det gælder kroner og broer, ændres farven på fyldninger ikke ved tandblegning. Heller ikke plastfyldninger kan bleges.
Læs mere om udskiftning af fyldninger i forbindelse med tandblegning
Et hul i tanden kan være en smertefuld affære og der laves derfor tandfyldninger, for at undgå at det fører til infektioner og endda tab af tænder.
Langt de fleste har fyldninger eller plomber, efter at de har prøvet at have huller i tænderne, få dem renset og lukket igen med tandfyldning. En fyldning er lavet af et blødt materiale, der formes og lægges direkte i hullet, så hullet lukkes til og forsegles, hvorefter det vil hærde og erstatte det mistede tandvæv.
Den grundlæggende procedure ved fyldning af hul i tanden foregår ved at vi starter med at bedøve området omkring tanden. Efter området er bedøvet, kan du mærke efter om der kan mærkes smerter, hvilket kan betyde at du muligvis behøver mere bedøvelse – giv da din tandlæge besked.
Når du er klar, fjerner vi de nedbrudte dele af tanden og rengører alle tandens overflader. Til sidst fylder vi hullet for at skabe en varig reparation af tanden og afdække hullet.
En tandfyldning laves til at behandle et hul i en tand. Fyldninger kaldes også plomber, som bruges til at fylde hullet i tanden, efter at den syge del af tanden er fjernet. Dette gøres for at forhindre at hullet vokser sig større og beskadiger tanden på sigt.
Plastfyldninger
Der findes forskellige typer af fyldninger til tænderne. Den mest normale er plastfyldning, som har samme farve som den naturlige tand- Dog kan overgangen mellem tand og fyldning med tiden blive misfarvet grundet cigaretter eller kaffe. Holdbarheden af en plastfyldning afgør, hvor meget slid tanden udsættes for.
Glasionomerfyldning
En glasionomerfyldning er ofte en midlertidig løsning, da den ikke er så stærk. Materialet udskiller flour og beskytter derfor godt mod huller.
Sølvamalgamfyldning
En sølvamalgamfyldning kaldes også for en sølvfyldning. Amalgam er et slidstærkt materiale, som er sølvfarvet og kan derfor nemt ses, hvilket er derfor at sølv ikke benyttes i fortænder. Der laves ikke mange sølvfyldninger, men sommetider kan det være den eneste løsning, hvis det ikke er muligt at tørlægge tænderne nok til, at der kan laves en plastfyldning.
Bedøvelse ved tandfyldning
Der laves oftest en lokalbedøvelse inden udførelsen af fyldninger startes. Man har dog som patient mulighed for at vælge fuld narkose eller sedering, hvis det føles mere trygt, informer blot tandlægen om dit ønske.