Spørgsmål og svar om tænder og behandlinger

Spørgsmål til klinikkens tandlæger

Ring og få en tid

Vi har åbent alle ugens syv dage

Har du akut smerter?

Ring og vi finder en akuttid til dig

Priser og finansiering

Beregn ca. pris samt se tilskud

Føl dig tryg og smertefri

Vores personale har fokus på dig

Her finder du nogle forskellige spørgsmål om tænder og behandling ‒ og svarene fra klinikkens tandlæger.

+To typer bedøvelse?

Hej med jer. Jeg undrer mig over, at det kan føles meget forskelligt at blive bedøvet i tænderne. Nogle gange er der kun lidt snurren og følelsesløshed i og omkring tanden. Andre gange er man helt skæv i hele den side af ansigtet, efter man er blevet bedøvet. Er det forskelligt bedøvelsesmiddel, som benyttes ‒ eller er det tandlægen, som nogle gange bruger for meget bedøvelsesmiddel? Vh. Claus

Hej Claus,

Tandlæger kan anvende to forskellige typer lokalbedøvelse.
Den ene er en såkaldt “ledningsanalgesi”, hvor en hel nervegren bedøves på en gang. Denne type bedøvelse virker i et større område af ansigtet.
Den anden kaldes en “infiltration”, og denne bedøvelse virker mere lokalt og lægges ud for den enkelte tand. Tandens placering afgør, hvilken type bedøvelse tandlægen bruger. Ud fra det du beskriver, tyder det på, at du nu har prøvet begge typer bedøvelse.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Bedøvelse og amning

Jeg står overfor at skulle have lavet en gammel fyldning om til en porcelænskrone. I den forbindelse skal jeg vel bedøves. Da jeg for tiden ammer min lille datter, er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skal vente, til jeg ikke ammer længere af hensyn til medicin i modermælken. For/imod?

Der er mig bekendt ikke registreret nogen kontraindikationer for at bruge bedøvelse på ammende mødre, så det ville jeg ikke være bekymret for. Gravide mødre må til gengæld ikke bedøves med den type bedøvelse, hvor der er octapressin i, da dette kan være ve-fremkaldende.

Hvis den fyldning, du skal have fjernet, er en sølvfyldning, ville jeg personligt vente med at få den fjernet, til jeg ikke ammede mere. Jeg kan ikke henvise til nogen videnskabelig dokumentation, der beviser, at kviksølvet der sidder i fyldningen er direkte skadeligt for hverken dig eller dit barn, når det bores ud ‒ men jeg synes ikke, der er nogen grund til at tage chancer, når man ved, hvor giftigt kviksølv er i mange andre sammenhænge.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Afdragsordning (priser)

Vi er et par midt i trediverne, som ikke har været til tandlæge i meget lang tid. Min mands tænder bliver taget en efter en pga. dårlig behandling på Grønland og tandlægeskræk, der gør, at han venter til smerten er uudholdelig. Jeg var sidst til tandlæge for ca. tre år siden, hvor det kostede mig 3.000 kr. at få fjernet en tand. De resterende ting fik jeg ikke lavet, da de ikke ville dele min regning op. Rent økonomisk vil vi kun kunne komme i gang med at blive behandlet begge to, hvis vi kan få lov at betale over en længere periode, da vi regner med, at der er temmelig meget at lave. Vil I hjælpe os med at få tænderne i orden, så vi kan begynde at gå regelmæssigt til kontrol derefter? Jeg mangler en stor kindtand, og min mand mangler mindst to, og vi går begge rundt med ubehag og smerter. Vh. Anette

Kære Anette,

I er begge to meget velkomne til at komme ud til os. Mht. til betaling kan vi eventuelt finde ud af en afdragsordning. Når I kommer, kan vi lave en plan og et overslag på, hvor meget det koster samt hvordan det skal betales. Se evt. også tandlægeklinikkens priser her.

Venlig hilsen
Kathrine

OBS! Du kan læse mere lån og tilskud her

+Togskinner renholdelse

Hej med jer. Jeg er en 16-årig pige med togskinner i både over- og undermund… Da buerne gør det svært at bruge tandtråd, vil jeg høre, om I har et alternativ, jeg i stedet kan benytte?

Kære Louise,

Du kan forsøge forsigtigt med en tandstikker, men pas på at du ikke presser for meget på tandkødet imellem tænderne, når du bruger dem, for så kan du risikere at skubbe tandkødet væk fra tænderne. Alternativt kan du købe en “solotandbørste”, som med sit lille hoved bedre kan børste ind imellem togskinnerne.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Skæve tænder/strittende tænder og tandregulering med bøjle eller Inman Aligner

Jeg er 31 år. Jeg vil gerne få bøjle til min tænder, da jeg er bange for, at jo ældre jeg bliver, jo mere kommer mine tænder til at stikke ud. Er det muligt at få en bøjle, man bare kan sætte på tænderne om aftenen? Hvis der er, hvor meget koster det, og kan jeg gøre det hos jer?

Kære Susan,

Tænder rykker sig ofte noget med alderen. Tænder kan flytte sig særligt meget, hvis man har en aktiv paradentose. Almindeligvis kræver det en eller anden form for bøjle, hvis en voksen persons tænder skal flyttes tilbage på plads. Det vil derfor være en god idé at opsøge en tandlæge og få vurderet, hvad årsagen til de strittende tænder/skæve tænder er.

Skal tænderne rettes med bøjle kan man evt. opsøge en ortodontist med henblik på tandregulering. En anden mulighed kan være systemet Inman Aligner, som kan rette og holde på strittende og skæve tænder. Det er billigere end traditionel tandregulering og er typisk en særdeles effektiv behandling.

Se evt. også spørgsmål og svar om Inman Aligner her.

Venlig hilsen
Kathrine

+Mundtørhed

Hej! Jeg er pludselig begyndt at være tør i munden hele tiden. Hvad kan det skyldes?

Hej!

Mundtørhed kan skyldes mange forskellige ting ‒ lige fra udbredte og uskyldige ting til mere sjældne ting. Alt fra for eksempel brug af antidepressiv medicin over brug af forskellige stoffer eller stresstilstande, til autoimmune sygdomme som Sjøgrens syndrom kan skabe mundtørhed.

Sjøgrens resulterer meget ofte i rigtigt mange huller i tænderne netop som følge af den reducerede spytproduktion (eller spytkvalitet). Tag en snak med din tandlæge eller læge om det, hvis mundtørheden er der i længere tid ‒ og få evt. undersøgt om du kunne lide af Sjøgrens.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Lugten af tandlægeklinik

Hej tandlæge, ved I, hvad det er for en bestemt lugt, som næsten altid er på tandlægeklinikker?

Kære Anette,

Den karakteristiske lugt på tandlægeklinikker stammer fra nellikeolie (kaldet eugenol). Den bruges i mange fyldningsmaterialer og cementer pga. dens smertelindrende effekt og antibakterielle egenskaber. Dens egenskaber har faktisk været anvendt i flere tusinde år til tandbehandlinger. Allerede de gamle egyptere anvendte nellike-olien.

Venlig hilsen
Kathrine

+Sukkerstøv og caries

Har hørt op til flere gange, at dem som arbejder på en bolchefabrik har store chancer for at få skader på tænderne pga. luften. Passer dette ‒ eller er dette bare en skrøne? TAK.

Hej,

Der kan være sukkerstøv i luften på f.eks. en bolchefabrik, og dette kan ganske rigtigt øge frekvensen af caries hos arbejderne på fabrikken betydeligt. I nogle tilfælde er dette blevet vurderet som en arbejdsskade. En anden udsat faggruppe er i øvrigt bagere, som kan blive udsat for både mel- og sukkerstøv.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Sølv versus plast i fyldninger

Er det rigtigt, at sølvfyldninger er bedre end plastfyldninger? Jeg har efterhånden rigtig mange sølvfyldninger ‒ store som små. Min tandlæge vil ikke lave plastfyldninger, da han siger, at de ikke vil holde. Jeg har snakket med flere (også en enkelt tandlæge) om det, og de siger, at plastfyldninger er mindst ligeså gode ‒ hvis ikke bedre. Hvad skal jeg tro på???

Hej,

Som du har oplevet, er der en vis uenighed blandt tandlæger, når det kommer til spørgsmålet om brug af plast kontra sølv. Både plast og sølv har forskellige fordele og ulemper.

Vi har på klinikken et begrænset brug af sølvamalgam (SA) ud fra den overbevisning, at den plast vi bruger i dag på mange områder har opnået mange af de positive egenskaber, som SA har (som har været årsag til, at mange tandlæger har valgt SA frem for plast før i tiden).

Plast udmærker sig også i forhold til SA, da det også binder kemisk til tanden ‒ det gør at man fjerner mindre tand, når man laver plast end ved SA, hvor der fjernes mere af tanden.

SA udvider sig med årene, hvilket giver øget frakturrisiko af tanden. Da plast binder kemisk til tanden, må vi tro, at denne frakturrisiko mindskes. Der kan dog være særlige situationer, hvor vi stadig bruger SA frem for plast, f.eks. hvis det ikke er muligt at tørlægge tanden ordentligt. I sådanne særlige tilfælde kan SA være en bedre løsning end plast.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Smerter efter fyldninger

Jeg var hos tandlægen for syv dage siden og fik skiftet to plastfyldninger på bagerste kindtænder. Der skulle være små huller. Jeg mærkede ikke noget særligt til dem inden. Jeg har ikke kunnet tygge med dem siden ‒ hvis jeg rører med en negl i mellemrummet, er det som om, jeg rører en nerve. Jeg var hos tandlægen i fredags, da den kunne være for høj. Han tog ganske lidt af og sagde, det kunne være ekstra følsomhed pga. plasten. Han er på ferie nu. Jeg kan nu mærke tanden, hele tiden en slags trykken, kan ikke tygge med dem. Jeg har de sidste dage haft ondt i samme side på ydersiden af hovedet og til øjet ‒ hænger det sammen med tænderne? Hvad mener du ‒ er det noget, som går over?

Hej,

Der kan være flere grunde til problemet, men her er nogle muligheder:

Hos nogle kan nerven reagere med kemien i plasten. Hvis du primært har ondt, når du tygger, kan det derimod være fordi, der skal tages mere af fyldningen ‒ det er heller ikke ualmindeligt. Der kan være betændelse i nerven, hvis fyldningen har været meget dyb. Det giver smerter konstant og hos nogle ret intensive smerter. Symptomerne kan også stamme fra en revne i tanden.

Det lyder umiddelbart sandsynligt, at dine smerter i ansigt og øje i samme side stammer fra dine tænder. Jeg kan ikke vurdere, hvad årsagen specifikt er, og om smerterne går over uden selv at have set dine tænder, men du bør få afklaret, hvad årsagen er til dine smerter.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Parodontose - løbende forebyggelse (tandpleje)

Jeg vil gerne skifte tandlæge. Jeg er ikke så glad for at gå til tandlæge, og har da også gennem årene fået lavet rigtig mange ting ved mine tænder. Det seneste, jeg har fået lavet, er en parodontoseoperation, og jeg vil gerne sikre mig, at en evt. ny tandlæge kan holde øje med mine tænder på den måde, at vi sammen kan bremse evt. nye angreb af parodontose. Kan I mon være med til det hos jer?

Kære Charlotte,

Vi prioriterer forebyggende behandlinger højt og kontrollerer for paradentose (/parodontose) ved hvert eftersyn, så man ‒ når det er muligt ‒ kan tage det i opløbet. Vi instruerer også vores patienter i, hvordan de selv kan være med til at forebygge, at paradentose udvikler sig videre. Paradentosepatienter kommer normalt til eftersyn hver 3. måned hos os. Du skal dog også vide, at selv om både tandlæge og patient gør sig umage for at begrænse paradentosen, er der ingen fuldstændig sikkerhed for, at paradentosen ikke kan udvikle sig alligevel. Det man kan gøre, er dog at reducere sandsynligheden for, at paradentose udvikler sig betragteligt, hvis man griber det rigtigt an. Ofte betyder det en forskel i positiv retning, når man behandler paradentosen. Du er naturligvis meget velkommen her på klinikken.

Venlig hilsen
Kathrine

+Skifte tandlæge - hvordan?

Vil høre hvad det kræver at få skiftet tandlæge ‒ er der frit valg ? Jeg er nu 22, og har kun været til tandlægen en gang efter jeg blev 18, og den tandlæge jeg har, er jeg ikke tryg ved. Udover det så vil jeg høre, om det kan lade sig gøre for voksne at få lattergas?

Kære Jeanette,

Du kan frit vælge, hvilken tandlæge du vil gå hos i Danmark. Hvis du skifter tandlæge, vil den nye tandlæge rekvirere journal, røntgenbilleder mv. fra din tidligere tandlæge. Kun få klinikker for voksne tilbyder lattergas i dag, bl.a. fordi det stiller nogle helt særlige krav til udluftning af lokalet. Det er ikke noget, vi kan tilbyde. Vores erfaring er dog, at langt de fleste sagtens kan få en god oplevelse uden lattergas (også selv om man har været vant til det i børnetandplejen). Det mest afgørende er dog som regel det, at man føler sig tryg ved sin tandlæge.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Hvidlige belægninger på tungen

Hej tandlæge. Jeg har nogle hvidlige belægninger på tungen, som ikke kommer af, når jeg børster tænder ‒ hvordan slipper jeg af med dem? Er det noget, som en tandlæge kan gøre noget ved?

Hej,

De hvidlige belægninger kan skyldes flere ting. Typisk er der tale om en øget forhorning af tungepapillerne (de små spidser på tungens overflade), som er ganske ufarlig og ikke kræver behandling. I det tilfælde kan du ikke slippe af med belægningerne. Det kan dog også skyldes en svampeinfektion eller noget helt tredje. Du bør besøge din tandlæge for at få afklaret årsagen, da der kan være tale om en behandlingskrævende tilstand.

Venlig hilsen
Kathrine

+Hævelse ved visdomstand

Hej. Jeg ville høre jer ad, da jeg over det sidste stykke tid har fået en hævelse inde bag i den ene side af underkæben lige omkring ved min ene visdomstand. Hævelsen er øm, hvad kan det være? Skal lige siges, jeg bor i Kolding, men er i praktik i Glostrup, så er lidt langt væk fra min normale tandlæge.

Hej Rasmus,

Hævelsen omkring din visdomstand skyldes formentligt, at der ligger en “tandkødslap” ind over din tand, som er betændt. Du skal børste godt og grundigt omkring den, evt. med en solotandbørste. Hvis hævelsen generer meget, kan du hos tandlægen få skyllet med klorhexidin ind under lappen ‒ det hjælper som regel. Du er velkommen til at komme ind til os og få det gjort.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Brug af ny el-tandbørste

Hej, jeg har lige købt en el-tandbørste. Men mine tænder isner og tandkødet er ømt. Er det fordi, børsten er ny?

Hej,

Det kan være, at du er lidt for flittig med din nye el-børste. Jeg synes, du skal tage din børste med til din tandlæge for at se, om du bruger den rigtigt. Nogle børstehoveder er desuden meget hårde til el-børster. Oral-B laver f.eks. nogle børstehoveder, der er lidt mere bløde.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Udskiftning af tandbørste hvor ofte

Hej, Jeg vil høre, hvor tit man bør skifte tandbørste. Jeg har hørt, at de fleste danske tandlæger anbefaler, at man gøre det fire gange om året? mvh Jan

Hej Jan,

Det passer meget fint med at skifte din tandbørste ca. fire gange om året. Hvis børsten slides ned oftere, kan det skyldes for kraftig børstning.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær

+Tandblegning 13 år?

Jeg er en pige på 13! Er jeg for ung til at få bleget mine tænder?? M.v.h. Mulle

Kære Mulle,

Vi bleger ikke tænder på personer under 18 år. Til gengæld kan jeg give dig nogle simple råd til, hvordan du kan få lidt hvidere tænder og bevare dem hvide. Du kan måske få pudset dine tænder hos en tandlæge med pimpsten ‒ det kan gøre tænderne lidt hvidere. Undlad at drikke meget cola, kaffe, te samt at ryge, for det misfarver tænderne. Børst tænderne 2x/dag. Håber at du kan bruge svaret.

Venlig hilsen
Kathrine

+Huller i tænder pga. amning

Jeg har en dreng på lidt over 1 år ‒ han har fået næsten alle de tænder, som han skal have ‒ mangler nu kun fire hjørnetænder. Nu har jeg observeret, at hans fortænder i overmunden har nogle ujævnheder og er lidt brune i kanten op mod tandkødet! Kan det være huller, som allerede viser sig? I givet fald kan jeg ikke forstå det, for han har aldrig fået sukkerholdige drikke eller sukkerholdigt mad. Han blev ammet på fuld tid, indtil han fyldte 1 år. Alle de øvrige tænder er der ikke noget at se på!

Hej,

Det lyder som begyndende huller. Det skyldes formenligt amningen, som jeg jo skal understrege i øvrigt er en god ting 🙂 Men modermælken er sød, og det er derfor også vigtigt, at tænderne børstes helt rene for at undgå huller.

Venlig hilsen
Kathrine Kjær