Mælketænder og blivende tænder
De fleste børn får deres første tand i 5-7 måneders alderen. Der er dog stor variation i tidspunktet for tændernes frembrud hos forskellige børn. I nogle tilfælde kan børn endda være født med en eller flere tænder, som typisk fjernes få dage efter fødslen.
De tænder som almindeligvis først bryder frem, er de to midterste fortænder i undermunden. Barnets øvrige mælketænder bryder langsomt frem indtil omkring 2½ års alderen, hvor barnet normalt vil have fået alle sine 20 mælketænder.
Under frembruddet af mælketænder kan det gøre ondt på barnet på grund af irritation af kæberne. En del af det ubehag og den irritation der opstår, kan som regel bedres lidt med en “bidering”, eller ved at man børster børnene på gummen, hvor det føles hårdt og er lidt hvidt, med en blød børnetandbørste. Hvis det er meget generende for barnet, kan man smøre en bedøvende creme på frembrudsstedet. Barnet har mælketænderne i munden indtil omkring 5-7 års alderen. På dette tidspunkt begynder de at “rokke” og falde ud, fordi de blivende tænder nu er ved at bryde frem. Hvis en mælketand ikke falder ud, skyldes det ofte, at den blivende tand (der er på vej frem nedenunder) ikke kan komme op, f.eks. fordi den ligger skævt.
Den store kindtand som først bryder frem kaldes “seksårstanden”. Det er særligt vigtigt at renholde denne, fordi der hyppigt kommer huller i den under frembruddet.
Generelt
- Det er vigtigt, at tandbørstning introduceres tidligt for barnet.
- Mens barnet endnu ikke selv er i stand til at børste tænder, bør forældre børste for barnet.
- Tal med tandplejen i dit lokalområde.
Baby
- Man kan begynde at børste sit barns tænder, når tænderne så småt begynder at bryde frem ‒ og gerne allerede inden de er brudt frem. Hvis man begynder, før tænderne er brudt frem, giver det en blid massage af barnets gummer, og barnet vænnes tidligt til, at du børster tænder på det. Hvis man er heldig, kan det betyde, at det senere hen bliver lettere for barnet at acceptere tandbørstning.
fingertandbørste til baby - Brug eventuelt en fingertandbørste af silicone eller gummi for at vænne barnet til tandbørstningen, før tænderne bryder frem.
- Brug derefter altid en blød babytandbørste.
- Forsøg at gøre tandbørstningen til en underholdende leg med barnet ‒ det er rarest for barnet, og det vil også gøre det lettere for dig at få mulighed for at komme til at børste. Det kan tage tid og vedholdenhed at vænne barnet til det. De fleste børn vil helt naturligt gøre modstand under tandbørstningen.
- Når den første fortand er kommet, brug da en lille smule fluortandpasta (til børn eller voksne) ‒ så lidt som der kan ligge på barnets lillefingernegl.
- Børst roligt alle tændernes sider, både morgen og aften.
- Skift tandbørsten ud, når den er slidt ‒ for eksempel hver 3. måned.
Mindre børn
- Når barnet bliver lidt større, kan man begynde at føre barnets hånd, så det lærer bevægelserne. Man bør supplere dette med at børste efter selv, så man sikrer sig, at der bliver rent der, hvor barnet ikke har børstet.
- Når 6-års tanden kommer frem, kan man anvende en “solotandbørste” for at nå den. Det er særligt vigtigt at børste denne tand, da den er særligt udsat for caries.
Lidt større børn
- Børns motorik udvikles først tilstrækkeligt til, at de kan børste tænder helt korrekt selv omkring 9-10 årsalderen.
- Indtil barnet selv er i stand til at børste helt rigtigt, er det vigtigt, at forældrene stadig tjekker, om barnet har børstet rigtigt og desuden børster efter for barnet, hvis barnet ikke selv kan.
De fleste små børn bruger en gummisut.
Det stimulerer tyggemusklerne og er generelt bedre end at sutte på tommelfinger, blandt andet fordi det er lettere at vænne barnet fra det, når den tid kommer.
Men for lang tids brug af sut kan permanent forme både tænder og kæbens stilling på en uheldig måde, så der udvikles et permanent “suttebid”. Kæben kan påvirkes således, at fortænderne ikke når sammen (“åbent bid”), og samtidig kommer fortænderne til at stritte fremad (“overbid”).
Et sådant “suttebid” kan også på længere sigt få betydning for talen og betydning for, at kæben ikke udvikles normalt, så suttebidet overføres til de blivende tænder.
En anden praktisk ulempe ved suttebid er, at der er større risiko for, at barnet slår og skader fortænderne, når det falder.
Forebyggelse
- Hvis barnet holder op med at bruge sut omkring 3 års alderen, vil biddet nemlig normalt rette sig igen af sig selv. Derfor anbefaler man, at barnet ophører med at bruge sut ved 3 års alderen, så et eventuelt suttebid ikke bliver permanent.
- Man bør desuden vælge en sut, der er korrekt udformet.En del forældre vil vide, at det ikke altid er så let at få barnet til at ophøre med at bruge den sut, som barnet er så glad for og vant til. Det kan virke hjerteløst at tage barnets “bedste ven” fra det. Men man kommer ikke uden om, at det er stadig nødvendigt at gøre det, hvis man vil undgå de nævnte gener ved suttebid. Du kan tale med din tandplejer om det, hvis du synes, at det er vanskeligt i praksis.
- Undlad at dyppe sutten i noget sødt, hvis man f.eks. vil trøste barnet ‒ risikoen for at der vil opstå huller er meget stor. Det er at gøre barnet en bjørnetjeneste.
Børn som bruger sutteflaske bør ikke gives juice, saft og lignende drikke med højt indhold af sukker eller syre (eller begge dele) i sutteflasken.
Nogle forældre vælger at bruge det, f.eks. for at berolige barnet, men det er ikke en god løsning.
Problemet er, at syre-/sukkerholdige drikke i flasken kan medføre såkaldt “sutteflaske-caries” ‒ dvs. at særligt fortænderne rammes af huller.
Til tider ses en omfattende opløsning af tænderne, fordi barnet har fået sukker- eller syreholdige drikke i sutteflasken igennem en længere periode.
Visse antibiotika (fx tetracyclin) kan misfarve børns tænder permanent, hvis det gives til barnet under dannelsen af tandemaljen på blivende tænder. Dermed ikke sagt, at man bør undlade at give børn antibiotika, hvis de er syge og lægen har ordineret antibiotika. Følg lægens anvisninger.