Sjøgrens

Syndromet er en autoimmun gigtsygdom

Ring og få en tid

Vi har åbent alle ugens syv dage

Har du akut smerter?

Ring og vi finder en akuttid til dig

Priser og finansiering

Beregn ca. pris samt se tilskud

Føl dig tryg og smertefri

Vores personale har fokus på dig

Sjøgrens, Morbus Sjøgren/Sjøgrens syndrom/Sjøgrens sygdom

Sjøgrens syndrom er en autoimmun gigtsygdom, som ofte giver en lang række gener. Mange Sjøgrens-patienter får problemer med tør mund og følgende omfattende skader på tænderne.

Man skønner, at ca. 25.000-50.000 mennesker lider af Sjøgrens syndrom i Danmark. 90 pct. af de personer som får sygdommen, er kvinder, og sygdommen viser sig meget ofte i 40-50-års alderen.

  • Det er muligt at blive ramt af sygdommen tidligere ‒ og i meget sjældne tilfælde kan selv børn rammes af Sjøgrens syndrom.
  • Mange er ikke diagnosticerede med Sjøgrens, men har reelt sygdommen.
  • Andre tilstande end Sjøgrens kan også medføre mundtørhed. Eksempelvis kan mange former for medicin give tørre slimhinder som bivirkning. Det kræver en grundig undersøgelse, blodprøver samt forskellige tests hos en læge at stille diagnosen Sjøgrens.

Ved Sjøgrens angriber kroppens egne immunceller kirtelvævet, som derfor nedbrydes og mister sin normale funktion.

+Pleje af tænder ved Sjøgrens syndrom

Et af de karakteristiske symptomer ved Sjøgrens sygdom er en udtørring af slimhinder med bl.a. tørre øjne og tør mund til følge. Når munden tørrer ud, giver det ofte problemer med tænderne, fordi spyttet normalt hjælper med at beskytte tænderne mod cariesangreb.

Den daglige pleje af tænderne er ofte en særlig udfordring, når man lider af Sjøgrens. Der opstår særdeles let huller i tænderne, når spytmængden er reduceret.

Vi hjælper gerne med at instruere og rådgive omkring optimal renholdelse og de særlige hjælpemidler, som er bedst egnede til at lindre og forebygge de symptomer, som opstår i munden i forbindelse med Sjøgrens syndrom.

+Gener som ofte ses i munden ved Sjøgrens syndrom
  • Nedsat spytsekretion/spytmængde.
  • Omfattende skader på tænder på grund af cariesangreb.
  • Slimhindeforandringer i munden.
  • Øget tendens til svampeinfektioner i munden.
+Behandling af tænder ved Sjøgrens

Ved Sjøgrens ser man ofte, at en større del af tandsættet er nedbrudt pga. sygdommen. Her vil tandbehandlinger eksempelvis omfatte fyldninger, kroner, broer eller andre behandlinger, som gør, at tyggefunktion og tændernes æstetik forbedres.

Behandlingerne kan være omfattende, og det er særligt vigtigt, at det arbejde der udføres på tænderne er af god kvalitet, så det bliver en så holdbar løsning som muligt.

Ved vurderingen af forskellige behandlingsløsninger ved Sjøgrens bør tandlægen vælge en behandling, som muliggør, at patienten efter behandling kan renholde tænderne. Det bør vurderes individuelt, om eksempelvis implantatbehandling vil være en fordel for den enkelte patient ‒ eller om det bør undgås.

+Tilskud og egenbetaling ved Sjøgrens syndrom

Har man diagnosen Sjøgrens syndrom, er det i princippet muligt at opnå tilskud til tandbehandling, hvis det er omfattende skader. Vi kan hjælpe med at søge tilskud til behandling af tandskader forårsaget af Sjøgrens sygdom.

Egenbetalingen er i 2019 maks. kr. 1.975,-. Alle udgifter over dette beløb dækkes af Region Sjælland. Tilskuddet er uafhængigt af indkomst og formueforhold.

Læs mere om Sjøgrens syndrom på Gigtforeningens hjemmeside.

Du er velkommen til at bestille en konsultation hos os, hvor vi sammen gennemgår behandlingsmulighederne for dine tænder.