Slid og bidhævning

Undersøgelse og behandlingsplan for slid og bidhævning

Ring og få en tid

Vi har åbent alle ugens syv dage

Har du akut smerter?

Ring og vi finder en akuttid til dig

Priser og finansiering

Beregn ca. pris samt se tilskud

Føl dig tryg og smertefri

Vores personale har fokus på dig

Naturligt eller patologisk slid af tænderne

Vi oplever alle at der i løbet af livet opstår et naturligt slid af tænderne. Hos nogle er sliddet mere omfattende fordi sliddet fremskyndes af andre årsager end almindelig tyggefunktion (dette kaldes for patologisk slid af tænderne). Det kan i nogle tilfælde være i et så stort omfang at det får betydning for tændernes funktion, giver smerter og det kan give kosmetiske gener som følge af korte eller takkede og misfarvede tænder.

 

Behandling og samarbejdspartnere

Vi har på klinikken et særligt fokus på disse problematikker og har specialiseret os i behandling af slid og kæbesmerter. Vi har derfor også et tæt samarbejde med en af Danmarks dygtigste fysioterapeuter inden for sit felt omkring kæbesmerter, ansigtssmerter og hovedpine, som vi ofte henviser til i kombination med den behandling klinikken kan tilbyde.

Bidfunktionel undersøgelse og behandlingsplan

Et af behandlingstilbuddene hos GladTand er en fuld bidfunktionsundersøgelse, som er en grundig undersøgelse af dine tænder, muskler og kæbeled. Ud fra denne undersøgelse vil vi normalt kunne vurdere hvad der er årsag til sliddet eller eventuelle smerter, samt hvilken behandling vil være den bedste løsning.

Vi vil på sådanne undersøgelser typisk lave et eller flere alternative overslag på behandling af sliddet, afhængigt af økonomi og dine ønsker til behandlingen.

+Årsager til slid

Eksempler på årsager til udtalt slid kan skyldes at man skærer tænder (bruxisme) eller at ens bid ikke er i balance f.eks pga en skæv tandstilling. Et bid ude af balance kan også skyldes et muskulært problem, som kan være lokalt eller en del af en mere omfattende muskulær problematik.

Andre faktorer til slid på tænder kan skyldes kost og drikke, samt indefrakommende faktorer som reflux (sure opstød) eller spiseforstyrrelser.

Slid på tænder er derfor ofte multifaktorielt betinget, hvorfor det desværre i mange tilfælde ikke diagnosticeres korrekt. Hos nogle vil det være problemer eller gener fra tænderne der dominerer, hos andre er det smerter og spændinger fra hoved og kæbe der er de primære gener eller en kombination af begge dele.

+Bidskinne og bidhævning

Hos nogle vil eneste nødvendige behandling være en bidskinne, hos andre sliddet så fremskredent at vi er nødt til at bygge tænderne op tilbage i deres oprindelige størrelse. Dette kan gøres med det vi kalder for en bidhævning. Typisk vil det være muligt at bygge tænderne op i plast, afhængigt af omfanget af sliddet.

Når der lægges ekstra materiale på dine tænder, vil dit bid hæves, derfor hedder det bidhævning. En bidhævning kan enten omfatte alle tænder i tandsættet, men den kan også begrænses til f.eks. kun fortænderne, hvilken løsning du skal have kræver en individuel vurdering af dine tænder, graden af slid og dit bid.

+Tandretning og slid

Hvis tænderne sidder meget skævt i munden, kan det medføre uhensigtsmæssigt slid af tænderne. Derfor vil bedste behandling nogle gange være at få rettet tænderne først, før de bygges op til deres oprindelige størrelse.

+Hvorfor er tandslid et problem?

Slid på tænderne kan forårsage smerter, have betydning for tændernes funktion og give kosmetiske gener, som følge af korte eller takkede og misfarvede tænder.