Tandlægen holder dine tænder sunde

Ring og få en tid

Vi har åbent alle ugens syv dage

Har du akut smerter?

Ring og vi finder en akuttid til dig

Priser og finansiering

Beregn ca. pris samt se tilskud

Føl dig tryg og smertefri

Vores personale har fokus på dig

Tandlægens arbejde er meget vigtigt for din overordnede sundhed

Du kender med sikkerhed en smule til, hvad en tandlæge laver. Du har garanteret besøgt en tandlægeklinik flere gange i dit liv. Det er ikke sikkert, at du har gode minder fra tandlægestolen, men tandlægens arbejde er faktisk meget vigtigt for din overordnede sundhed.

Hos GladTand har vi en lang række specialister, som står klar til at varetage din munds sundhed.

Hvad er en tandlæge?

Uddannelsen til tandlæge hedder i fagsprog “odontologi” og er en 3-årig professionsuddannelse. På uddannelsen lærer de studerende om tænder, munden, dertilhørende sygdomme samt diagnostik og behandling af disse sygdomme.

Du er nok bedst bekendt med at få foretaget en tandrensning eller fyldning af et hul hos din tandlæge, men faktisk kan din tandlæge også diagnosticere og behandle sygdomme i mundhulen, kæberne, kæbeled og spytkirtler.

Hvor ofte skal jeg gå til tandlæge?

Før i tiden sagde tandlægerne, at alle patienter burde få foretaget en tandundersøgelse hver 6.-7. måned. Nu er den anbefaling imidlertid blevet lavet om til at afhænge af den enkelte patient, og dennes tilstand i munden.

Når din tandlæge anbefaler, hvornår du bør komme igen, er det baseret på om du har nogle aktive sygdomme i munden, om du tidligere har haft nogle sygdomme i munden, eller om han eller hun mener, at du er i risiko for at udvikle sygdomme.

Hvis du har en aktiv sygdom i munden, har du brug for at blive tilset af en tandlæge med korte intervaller, så sygdommen kan holdes nede og dine tænder og tandkød kan holde sig flotte og rene.

Har du fået foretaget et indgreb i munden, såsom en bro eller fjernelse af visdomstænder, kan du også have brug for at blive tilset oftere end med 6-7 måneders mellemrum.

Det er altså meget individuelt, hvor ofte din tandlæge vil anbefale dig at du kommer i klinikken til et tandeftersyn.

Hvorfor er det vigtigt, at jeg går til tandlægen?

Vi kender allesammen den lille knude i maven, som det kan give, når vi får en indkaldelse fra tandlægen. Dog er det enormt vigtigt, at du alligevel kommer afsted og får tjekket dine tænder. Det kan nemlig have flere fordele, end blot at holde dine tænder pæne og hvide.

Hvis du nogensinde har prøvet at have tandpine, ved du at det er mere hæmmende end det umiddelbart lyder til. Der er nemlig mange, bittesmå nerver i dine tænder, som er forbundet med resten af dit ansigt. Derfor kan tandpine forskanse sig i både dine kæber og resten af dit ansigt. Det kan give spændinger mange andre steder i kroppen.

Når du går til tandlæge regelmæssigt, undgår du at der opstår caries i dine tænder, og dermed undgår du tandpine.

Desuden er det vigtigt at huske på, at din tandlæge ikke kun kigger på dine tænder og tandkød. Selvom det oftest er det, som din tandlæge kommenterer på, er din tandlæge også trænet til at gennemgå

  • Ansigt, nakke og læber
  • Hals og kæber
  • Tunge
  • Mundhulen – både den øvre og den nedre

Ved at gennemgå alle disse, kan din tandlæge være med til at identificere sygdomme, som du – eller din læge – sandsynligvis ikke ville have lagt mærke til før meget langt henne i sygdomsforløbet – heriblandt kræft.

Cancer i munden begynder ofte som små pletter, der kan være både røde og hvide. Pletterne kan også udvikle sig til sår. Din tandlæge er trænet til at identificere kræft i mundhulen, og kan hurtigt og effektivt videresende dig til sygehuset, hvis han eller hun finder tegn på kræft.

Tandlægeskræk

Der er ikke ret mange, som forbinder det at gå til tandlæge med noget positivt. Langt de færreste synes, at det er rart at være til tandlæge – selv hvis de blot skal have udført en tandrensning. Ofte bunder ubehaget i tidligere dårlige oplevelser, som vender tilbage, så snart patienten sætter sig i tandlægestolen. De udskyder derfor deres tandlægebesøg, og det resulterer ofte i, at de skal have lavet mange flere ting, når de endelig går til tandlægen igen.

For nogle er tandlægeskræk en knugen i maven inden de skal i stolen, men for andre er det en decideret fobi, som medfører ekstremt ubehag og angstanfald.

Hvis du lider af tandlægeskræk, er det meget vigtigt, at du har et trygt forhold til din tandlæge. Det er helt okay at bede om at få en anden tandlæge, hvis du ikke føler dig tryg, ved den tandlæge du har nu.

Det er også vigtigt, at du får nogle gode oplevelser hos din tandlæge. Det kan din behandler kun hjælpe dig med, hvis du er åben om din frygt for at sætte dig i stolen. Langt de fleste tandlæger har forståelse for tandlægeskræk, og er villige til at booke en tid, hvor i bare snakker om, hvordan i kan gøre den forestående behandling mindst muligt ubehagelig.

Husk at tale med din tandlæge om din tandlægeskræk, så de kan hjælpe dig med at komme videre.